Într-o piață a muncii din ce în ce mai competitivă, colaborarea cu un furnizor extern…
Există viață și după șomaj! Și chiar în timpul lui!
De câte ori nu ați regretat lungile vacanțe școlare, în care să vă treziți târziu, să nu fiți constrânși de obligația respectării unui program, să puteți citi cărțile pe care le doriți, să vedeți serialele TV de care vă tot povestesc colegii, să puteți ieși la un pahar de vorbă, sau să mergeți în vizită la rude sau prieteni, la o piesă de teatru, la un muzeu, la bibliotecă sau într-o excursie la munte? De câte ori nu ați amânat toate aceste activități pe motivul că nu aveți timp? De câte ori nu v-ați dorit un concediu suplimentar?
Există viață și după șomaj!
Privit din această perspectivă, șomajul devine o vacanță binemeritată. Păi de unde am bani să fac toate aceste lucruri, dacă sunt șomer? Mă încadrez în vederea obținerii indemnizației de șomaj? Cum obțin ajutor de șomaj? Când și în ce condiții poate înceta șomajul? Răspunsurile la aceste întrebări sunt reglementate de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Persoanele care pot beneficia de indemnizația de șomaj sunt acelea care au împlinit vârsta de 16 ani, cei care fac parte din categoria celor care au rămas fără loc de muncă din motive ce nu li se pot imputa, persoanele care sunt apte din punct de vedere psihic și fizic și nu au venituri mai mari de 500 lei (indicatorul de referință). Indemnizația de șomaj se acordă în funcție de stagiul de cotizare.
Astfel, pentru cei cu un stagiu de cotizare de un an, indemnizaţia se acordă timp de şase luni, în timp ce pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, indemnizaţia se acordă timp de nouă luni. Însă persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, pot obţine indemnizaţie de şomaj pentru 12 luni.
De reținut este faptul că absolvenții unei instituții de învățământ nu este necesar să aibă un stagiu de cotizare, aceștia beneficiind de 250 lei/ timp de 6 luni, adică jumătate din valoarea indicatorului de referință. Singura obligație pe care o ai în calitate de șomer este să te prezinți lunar la agențiile de muncă pentru a putea primi sprijin pentru angajare.
O autoevaluare a aptitudinilor
Uneori este binevenită o perioadă de „respiro” pentru a vă putea face o autoevaluare a aptitudinilor, abilităților, calităților profesionale, dar și a stărilor, trăirilor emoționale, a dorințelor profesionale. Am întâlnit oameni stresați, obosiți, frustrați pentru că activează într-un domeniu care nu le aduce nicio satisfacție și care continuă pe drumul ăsta pentru că nu au curajul să dea un „restart” carierei.
Fă-ți ordine și curățenie în garderobă, documente, în lucruri și în gânduri. “ Cele rele să se spele, cele bune să se-adune.” Este timpul să meditezi, să te redescoperi, să visezi la noi începuturi și să începi să trăiești prima zi din restul vieții tale.
Să reflectezi la cine ești și la ce îți place să faci, să îți pui hobby-urile și imaginația creativă în valoare, să te proiectezi în viitor în versiunea ta optimă, așa cum ți-ai dorit să fii dar nu ai îndrăznit până acum să visezi, așa cum ai vrea sa devii și nu ai vrea să regreți in 2050 că nu ai devenit, sau că nici măcar nu ai încercat să devii.
Construiește-ți cu grijă CV-ul
Este timpul și nu e niciodată prea târziu, să te reorientezi profesional către un job care să îți facă plăcere, să îți pună calitățile în valoare și să te dezvolte personal. Construiește-ți cu grijă CV-ul și aplică la joburile unde ți-ar plăcea să lucrezi și să te dezvolți profesional în viitor, chiar dacă începi dintr-o poziție în care nu ai un salariu și o funcție la nivelul pe care l-ai avut înainte de șomaj.
Piața forței de muncă este dinamică și este bine să cauți activ un loc de muncă prin aplicarea CV-ului la agențiile de recrutare și pe site-urile de profil și totodată este necesară participarea la târgurile de joburi și la cursurile de formare profesională oferite în mod gratuit de autorități și nu numai.
Șomer în România
Să fii șomer în România anului 2020 nu pare a fi un lucru care să te onoreze, dar aceasta e numai o aparență, ai fi doar un șomer autentic printre mulții șomeri de lux, patroni de srl-uri fără activitate.
Nu te lăsa copleșit de situație, privește-o ca pe o oportunitate, ca pe un nou început, ori ca pe o resursă prețioasă de timp, însoțită de alternativa de a beneficia de un venit din partea statului atunci când ești la nevoie și nu ai altă variantă mai bună de angajare sau când pur și simplu simți nevoia să te odihnești, să te gândești la o posibilă reorientare profesională sau să urmezi cursuri de calificare în domeniul profesional mult visat.
Nu sună chiar atât de rău, nu-i așa? Considerați-o perioada de odihnă și reinventare! De ce nu…
Jurist Morgan Sol – Andreea Gănțoi
This Post Has 0 Comments