skip to Main Content

HR Outsourcing – Externalizarea Serviciilor Departamentului de HR

Salarizarea, Administrarea Personalului sau Recrutarea reprezinta servicii specializate in cadrul activitatilor curente din cadrul unei companii.

Adesea contractarea unor astfel de servicii, denumite si HR Outsourcing (HRO) se refera la externalizarea anumitor activitati care tin de functia de resurse umane a unei companii.

Activitatile care se aleg a fi externalizate sunt in functie de afacerea gestionata sau de cat de mult control se doreste a se avea asupra functiei de Resurse Umane.

De cele mai multe ori, companiile apeleaza la outsourcing pentru activitati care presupun servicii de salarizare si administrare de personal, creand posibilitatea de a se concentra mai mult pe aspecte cheie ale afacerii si asupra activitatii generale in organizatie.

Astfel managementul departamentului de Resurse Umane poate aloca mai mult timp pentru (recrutarea si selectia de personal, motivarea si comunicarea la nivel organizational, strategii de gestionare a personalului etc).

Outsorcing-ul este folosit pentru mai toate activitatile ce se desfasoara in cadrul departamentului de resurse umane, mai ales in cazul firmelor mici sau firmelor care nu au resurse interne suficiente, specializate, care sa efectueze intern aceste activitati.

Cele mai frecvente activitati externalizate sunt cele de salarizare si administrare de personal “Payroll services” sau de leasing de personal.

Serviciile de salarizare

Serviciile de salarizare sunt prestate de firmele de HR specializate in asemenea servicii de resurse umane, acestea fiind un departament extern de salarizare care se ocupa de calculul si administrarea integrala a salariilor pentru angajatii unor companii client.

Serviciile de leasing de personal sunt servicii prestate de firme de resurse umane specializate, care actioneaza ca angajator pentru personalul ce isi desfasoara activitatea pentru companii client.

Potrivit legii, acest concept presupune ca agentul de munca temporara pune la dispozitia unei companii un salariat angajat prin contract de munca temporar.

Acest tip de munca temporara se poate face doar in doua situatii: fie cand angajatii pleaca in concediu, fie cand firma are nevoie de forta de munca sezoniera.

De asemenea, clientii trebuie sa cunoasca faptul ca un contract de munca temporara are aceeasi valoare ca si contractul pe durata nedeterminata, acorda vechime in munca si impune aceleasi obligatii financiare, atat angajatorului, cat si persoanei angajate.

Leasing-ul de personal a devenit o forma de utilizare a fortei de munca tot mai des intalnita in Romania, in special datorita intrarii pe piata a companiilor multinationale cu activitati fluctuante, care au angajat personal pentru a acoperi perioadele aglomerate de vanzari (in timpul sarbatorilor de Pasti sau de Craciun).

Cazurile (cele mai relevante) in care se poate apela la leasingul de personal sunt:

  • numar redus de angajati: situatie deseori intalnita la companiile multinationale, datorita politicilor interne;
  • numar insuficient de angajati: pe perioada concediilor de odihna sau a celor medicale sau promovari si schimbari organizatorice. Durata mare de timp pana la aprobarea unui nou post: desi nevoia unui nou angajat este deseori urgenta, aprobarea unui nou post poate dura destul de mult;
  • restrictii de buget: de regula, acestea se aplica la bugetele pentru salarizare sau alte categorii, mai putin la bugetul pentru servicii de resurse umanre subcontractate, adica exact bugetul unde se incadreaza colaborarea cu o astfel de firma de resurse umane.
  • resurse interne insuficiente sau inadecvate: pot insemna fie lipsa unui Departament de Resurse Umane, fie resurse insuficiente alocate acestui departament pentru a face fata unui volum mare de munca necesar unor proiecte pe durata determinata.
  • angajarea pe durata de proba: este o modalitate destul de frecvent solicitata de unii clienti de a testa abilitatile si competentele unor viitori angajati, prin intermediul societatilor de leasing, pe parcursul perioadei de proba, ca apoi sa ii angajeze pe propriul stat de plata.

Avantajele externalizarii serviciilor de resurse umane

  1. Posibilitatea companiei de a se concentra asupra activitatilor cheie.
  2. Posibilitatea de a bugeta si urmari mai usor cheltuielile pentru anumite activitati administrative.
  3. Reducerea riscurilor legate de aplicarea corecta a tuturor schimbarilor legislative, ca urmare a apelarii la serviciile unei firme de HR.
  4. Cresterea productivitatii si simplificarea procesului de administrare a personalului salariat.
  5. Economie de timp si bani.
  6. Flexibilitate constanta in functie de cerintele companiei client prin intocmirea de situatii si rapoarte in formatul agreat de parti.

 

Este foarte greu de aplicat doar metoda de outsourcing sau doar pe cea de insourcing intr-o organizatie, ceea ce implica folosirea impreuna a acestora, completandu-se reciproc.

 


Sursa: Infoeconomic nr. 18, 8-14 august 2007

Suntem pregătiţi să vă oferim serviciile noastre!

Pentru detalii suplimentare legate de serviciile de resurse umane ale companiei noastre sau pentru a primi o ofertă personalizată, vă rugăm contactaţi-ne!

Back To Top Call Now Button